Val jij af bij de schoonheids specialiste?

Nee natuurlijk niet hoor ik je denken. Daar ga je naar toe voor een fijne gezichts behandeling of een massage, niet om af te vallen. Toch zie ik regelmatig op mijn Facebook pagina advertenties verschijnen van schoonheidsspecialistes die een oproep doen toch vooral bij hen te komen om af te vallen. Nieuwsgierig als ik ben wil ik natuurlijk weten wat die nieuwe concurrenten dan aanbieden. Behandelingen om plaatselijk vet te verliezen door afkoeling (ook wel vetcellen bevriezen genoemd in de volksmond) (cryolipolyse is de vakterm) blijken dan populair te zijn.

Ook zie ik regelmatig dat er begeleiding bij afvallen wordt aangeboden met behulp van maaltijdvervangers. Dit zijn vooral (eiwit)shakes die anders genoemd worden omdat shakes bij de meeste mensen niet de associatie met gezond oproept.

Bij het doornemen van de informatie zie ik dan dat er een startpakket wordt aangeboden voor best wel een schappelijk bedrag. Dat je hiermee dan maar een dag of 3 of hooguit een week toe kan, staat in de kleine lettertjes. Als je gaat omrekenen wat zo’n grap je dan kost als je dit enkele maanden gaat doen, dan slaat de schrik je alsnog om de oren, zeker omdat de startaanbieding vast goedkoper wordt aangeboden dan de reguliere prijs.

Gelukkig is er wel sprake van begeleiding. Deze persoon noemt zich dan ‘voedingscoach’ of ‘gewichtscoach’, maar wat zegt dat? Dit is geen beschermde titel die naar enige vorm van opleiding verwijst. Vermoedelijk is de ’ voedingscoach’ een medewerkster of de eigenaresse van de schoonheidssalon die zich heeft ‘gespecialiseerd’ in de klanten die graag willen afvallen. In het meest gunstige geval heeft ze een training bij de leverancier van de producten gevolgd. Dat deze training er vooral op gericht is haar te leren hoe je zo veel mogelijk verpakkingen aan zo veel mogelijk klanten verkoopt, wordt er maar niet bij verteld.

Ook de term gewichtsconsulente zoals ik mezelf noem is geen beschermde titel. Ik heb weliswaar de opleiding tot gewichtsconsulente gevolgd bij een erkend opleider, maar ieder ander die wel eens een verhaal over voeding leest in de Libelle, mag zich zo noemen.

Waar ik me wel mee onderscheid is, dat ik als gewichtsconsulente ben aangesloten bij de BGN, de Beroepsvereniging van Gewichtsconsulenten Nederland. Dit houdt in dat ik voldoe aan de voorwaarden om me te kunnen aansluiten en ik dus de opleiding heb gevolgd bij een erkend instituut. Tevens houd ik mijn kennis op niveau door te voldoen aan de noodzakelijke nascholing. Haal je de benodigde nascholingspunten niet, dan word je het lidmaatschap van de beroepsvereniging ontzegt.

Bijkomend voordeel is dat klanten die bij mij komen voor voedingsadvies, begeleiding bij overgewicht of preventieve leefstijladviezen, de kosten vergoed kunnen krijgen door de zorgverzekering. Dit soms wel tot een bedrag van € 1000,- op jaarbasis!

Dan lijkt me de keuze toch niet moeilijk?

Zullen we afspreken dat ik me niet met gezichts behandelingen ga bezighouden, en maar hopen dat de schoonheidsspecialiste zich ook niet (meer) gaat bezighouden met dingen waar ze niet voor is opgeleid?

Comments for this post are closed.