Als afvallen niet lukt…….

In mijn jarenlange ervaring als eigenaresse van een afslankstudio heb ik inmiddels vele klanten mogen begeleiden. Voornamelijk vrouwen en variërend van jong (18) tot ruim in de 80 jaar. Vele van hen met gering overgewicht, een flink aantal met een gezond gewicht en een steeds groter wordend aantal met flink overgewicht.

De dames met een gezond gewicht wilden toch graag een kledingmaatje kleiner bereiken of kwamen voor spier- en/of huidversteviging. Vaak waren dit dames die altijd aan de onderzijde van een gezond gewicht zaten (BMI 20 of 21) en na 1 of meer zwangerschappen gestaag aangekomen zijn. Maatje 36 of 38 paste niet meer en werd 40 of 42. Op zich geen ramp, maar ze wilden toch graag onder begeleiding hun “oude” gewicht/figuur weer bereiken.

Klanten met gering of flink overgewicht, waren vaak al blij als ze weer een gezond gewicht behaalden en in “normale” kledingzaken kleding konden vinden dat hen paste.

Vele klanten bereikten het resultaat wat zij voor ogen hadden. Ze waren daarbij realistisch genoeg om te beseffen dat je als 50 of 60 plusser niet meer het figuur zal bereiken dat je als twintiger had. Een deel van de klanten heeft helaas niet het resultaat bereikt wat zij graag wilden behalen. Vaak kwam dit door hun leefstijl; regelmatig buitenshuis eten, verjaardagen of andere feestjes en niet de motivatie op kunnen brengen om nee te zeggen of een meer verantwoorde keuze te maken in het grote aanbod van verleidingen dat daarbij komt kijken.

Daarnaast is er een kleine groep klanten die wel graag wilde afvallen, en er ook hun best voor deed. Zij hebben keurig in een boekje bijhouden hoe het eetpatroon was geweest de afgelopen week en dat gecombineerd met elektrostimulatie om de spiermassa en daarmee de vetverbranding te laten toenemen. Ondanks dat hun eetpatroon verantwoord was, of werd na mijn adviezen, en ze zich er keurig aan hielden, was het resultaat minimaal en/of liet het lang op zich wachten. Hoewel ik natuurlijk wel eens mijn twijfels had of het voedingspatroon inderdaad zo keurig was als aan mij werd verteld, was ik er bij het merendeel ervan overtuigd dat zij zich hier netjes aan hielden en was het een raadsel waarom dit niet tot het gewenste resultaat leidde.

De meest plausibele verklaringen zijn dan dat de stofwisseling volledig verstoord is (vaak doordat er al jarenlang aan allerlei mode diëten wordt meegedaan), door hormonale disbalans/schommelingen (overgang! ) of doordat hormonen en/of enzymen niet datgene doen wat ze behoren te doen. Bij de eerste oorzaak is het vooral een kwestie van geduld hebben. Door vanaf nu wel gezonde keuzes in voeding te maken, gaat de stofwisseling zich wel normaliseren, maar niet iedereen heeft dit geduld en de financiële middelen om dit onder begeleiding te blijven doen.

Als er sprake is van disbalans in of niet goed werken van hormonen of enzymen, dan had ik daar tot voor kort als gewichtsconsulente geen oplossing voor om de klant toch haar doel te laten bereiken. Voor deze situatie is er gelukkig een goede oplossing; een voedingsplan dat volledig afgestemd is op de hormoonhuishouding en stofwisseling van de klant. Nadat ik de opleiding heb gevolgd om begeleidster van Metabolic Balance voedingsplannen te worden, heb ik eerst voor mijzelf een plan laten opmaken. Het resultaat overtrof mijn stoutste verwachtingen. Kilo’s die er de laatste jaren bij waren gekomen, en ik er niet meer afkreeg, verdwenen als sneeuw voor de zon. Het voedingsplan dat wordt gemaakt door een team van artsen en voedingsdeskundigen is maatwerk en speelt in op de persoonlijke stofwisseling en hormoonhuishouding. Dit wordt in kaart gebracht door via een vingerprikje afgenomen bloed te laten analyseren in een laboratorium op heel veel waarden.

Ben je gemotiveerd om resultaat te behalen, en snap je dat daarbij een flinke aanpassing van je huidige voedingspatroon noodzakelijk is, neem dan eens contact op voor meer informatie. Afhankelijk hoe je verzekerd bent, is het mogelijk dat de kosten geheel of gedeeltelijk door de ziektekostenverzekeraars worden vergoed.

Comments for this post are closed.